Best | Cantik.Ini 8 Tempat Menarik Di Islamabad Wajib Anda Kunjungi

Best | Cantik.Ini 8 Tempat Menarik Di Islamabad.

1- Faisal Mosque ( tempat menarik di Islamabad ).

Masjid Faisal ialah masjid terbesar di Pakistan, terletak di ibu negara Islamabad. Disiapkan pada tahun 1986, ia telah direka oleh arkitek Turki Vedat Dalokay, berbentuk seperti khemah Badwi padang pasir, adalah simbol ikonik Islamabad di seluruh dunia.

Ia terletak di hujung utara Faisal Avenue, meletakkannya di hujung paling utara bandar dan di kaki Margalla Hills, kaki bukit paling barat Himalaya. Ia terletak di kawasan tanah tinggi dengan latar belakang Bukit Margalla yang indah. Lokasi yang dicemburui ini mewakili kepentingan besar masjid dan membolehkan ia dilihat dari jarak jauh siang dan malam.

Masjid Faisal diilhamkan sebagai Masjid Negara Pakistan dan dinamakan sempena mendiang Raja Faisal bin Abdul-Aziz Arab Saudi, yang menyokong dan membiayai projek tersebut.Faisal MosqueFaisal Mosque

2- Daman-e-Koh( tempat menarik di Islamabad ).

Daman-e-Koh ialah taman puncak bukit di utara Islamabad. Ia terletak di tengah-tengah Bukit Margalla. Nama itu adalah gabungan dua perkataan Parsi, yang secara kolektif menandakan ‘kaki bukit’. Ia adalah kira-kira 2400 kaki di atas paras laut dan kira-kira 500 kaki di atas Islamabad. Kawasan ini adalah destinasi popular untuk penduduk dan pelancong.

Daman-e-Koh ialah taman puncak bukit di utara Islamabad. Ia terletak di tengah-tengah Bukit Margalla. Nama itu adalah gabungan dua perkataan Parsi, yang secara kolektif menandakan ‘kaki bukit’. Ia adalah kira-kira 2400 kaki di atas paras laut dan kira-kira 500 kaki di atas Islamabad. Kawasan ini adalah destinasi popular untuk penduduk dan pelancong. Makanan pelancong adalah tarikan popular untuk monyet. Harimau bintang dilaporkan turun dari bukit Murree yang lebih tinggi semasa musim sejuk.Ini antara tempat menarik di Islamabad.

Daman-e-Koh

Daman-e-Koh

3- Pakistan Monument ( tempat menarik di Islamabad ).

Monumen Pakistan ialah monumen negara di Islamabad yang berbentuk seperti kelopak. Ia terletak di barat Shakarparian Hills dan tempat terbaik untuk dikunjungi di Islamabad. Monumen yang tersergam indah itu didirikan untuk mencerminkan perpaduan dan patriotisme rakyat Pakistan. Ia juga menghormati para syuhada yang berkorban demi negara kita dan rakyatnya.

Seni bina Monumen berbentuk kubah yang megah mewakili sejarah, budaya dan warisan kita. Disebabkan lokasinya yang indah dan seni bina yang unik, ia merupakan salah satu destinasi pelancongan paling popular di Islamabad. Selain itu, ia boleh dilihat dari bandar berkembar Islamabad dan Rawalpindi kerana ketinggiannya yang tinggi. Oleh itu, ia menawarkan pandangan tentang sejarah indah Pakistan dan membantu seseorang memerhati dan memberi tumpuan kepada bandar Islamabad.Antara tempat menarik di Islamabad.

Pakistan Monument

Pakistan Monument

4- Rawal Lake ( tempat menarik di Islamabad ).

Terletak di pinggir timur laut Islamabad, Tasik Laval ialah tasik air tawar terbesar di Pakistan.

Islamabad adalah tempat yang bagus untuk pergi untuk aktiviti luar. Pelawat dan pelancong datang ke sini untuk bersiar-siar, mendaki, boling, dsb. Walau bagaimanapun, menaiki bot adalah salah satu aktiviti riadah yang paling popular dan disukai ramai di Islamabad. Pergi menaiki bot di Empangan Rawal di Islamabad jika anda ingin menikmati ketenangan dan alam semula jadi pada masa yang sama. Percayalah, anda tidak akan kecewa. Tasik Rawal ialah takungan buatan manusia yang membekalkan air ke bandar Islamabad dan Rawalpindi. Tasik ini adalah antara Bukit Margalla, itulah sebabnya ia memberikan refleksi alam kepada pengunjungnya.Belayar, luncur air dan menyelam juga merupakan aktiviti mencabar yang boleh dilakukan di Tasik Rawal.

Tasik Rawal di Pakistan ialah takungan buatan yang menyediakan keperluan air untuk bandar Rawalpindi dan Islamabad. Sungai Korang bersama beberapa anak sungai kecil lain yang datang dari Bukit Margalla telah ditetapkan untuk membentuk tasik buatan ini yang meliputi kawasan seluas 8.8 km².

Rawal Lake

Rawal Lake

5- Lok Virsa Museum ( tempat menarik di Islamabad ).

Muzium Warisan, juga dikenali sebagai Muzium Lok Virsa, ialah sebuah muzium yang ditadbir dan diurus oleh Lok Virsa – Institut Warisan Rakyat & Tradisional Negara. Ia adalah muzium sejarah dan budaya di Islamabad, Pakistan, terletak di Bukit Shakarparian yang mempamerkan budaya hidup Pakistan.

Lok Virsa Museum

Lok Virsa Museum

6- Shakarparian Park ( tempat menarik di Islamabad ).

Shakarparian Hills ialah salah satu tarikan pelancong paling popular di Islamabad, dan ia menawarkan pelbagai pengalaman menarik untuk pengunjung. Taman ini menyediakan pemandangan bandar yang menakjubkan, menjadikannya tempat yang ideal untuk menikmati keindahan Islamabad.

Ia mempunyai trek joging yang diselenggara dengan baik, monumen dan muzium terkenal, tempat berkelah yang menawan dan beberapa pilihan minuman. Muzium Monumen Pakistan Islamabad juga terletak di dalam lereng Shakarparian, menambah daya tarikan taman untuk pelawat dari semua peringkat umur.

Selain itu, dari puncak Shakarparian, tetamu boleh menikmati pemandangan panoramik Margalla Hills, menjadikannya tempat fotografi utama. Pemandangan bandar Islamabad pada waktu malam dari puncak bukit amat menakjubkan.

Shakarparian Park

Shakarparian Park

7- Rose & Jasmine Garden ( tempat menarik di Islamabad ).

Rose and Jasmine Garden ialah taman awam yang terletak dalam kawasan rekreasi Shakarparian berhampiran Kompleks Sukan Aabpara, di Lebuhraya Kashmir di Islamabad, Wilayah Ibu Kota, Pakistan.

Taman ini dijalankan di bawah pentadbiran Pihak Berkuasa Pembangunan Modal. Ia mengandungi pelbagai jenis bunga dan herba di dalamnya, terutamanya bunga ros dan melati.

Taman ini terletak berhampiran Pakistan-China, ia melalui jalan monumen Pakistan. Orang ramai yang melawat Monumen Pakistan dan Shakarparian juga berkunjung ke taman yang menakjubkan ini.

Rose & Jasmine Garden

Rose & Jasmine Garden

8- Saidpur Village ( tempat menarik di Islamabad ).

Kampung berusia 500 tahun di lereng Bukit Margalla di Islamabad ini telah diubah suai menjadi tarikan pelancong budaya dan tapak warisan yang direka untuk memelihara dan mempamerkan kehidupan luar bandar tradisional Pakistan. Terokai rumah lumpur berteres, tonton demonstrasi tembikar  dan lawati muzium untuk melihat sekilas kehidupan di sini. Alami budaya berbeza yang wujud bersama di sini secara harmoni.Banyak kedai-kedai cenderamata dijual disini dan terdapat banyak restoran makanan yang sedap-sedap disini.

Sebagai ibu kota kedua tercantik di dunia, Islamabad penuh dengan keindahan pemandangan. Suasana yang bersih, jalan yang tersusun,persekitaran yang damai dan keindahan alam semula jadi.Menjadi tempat tumpuan seluruh rakyat pakistan dan mewujudkan pelbagai  budaya, etnik dan latar belakang yang berbeza.

Terletak di dalam Islamabad, kampung Saidpur ialah tempat warisan budaya yang bersandar di Bukit Margalla. Ia adalah salah satu kampung tertua di Islamabad dan Pakistan. Terkenal dengan warisan dan sejarah Mughal, kampung Saidpur berusia lebih daripada lima ratus tahun.

Kampung Saidpur terletak di jalan bukit di sebelah timur Daman-e-Koh. Jarak Kampung Saidpur adalah 5 km memandu dari pusat bandar Islamabad dan 20 Km dari bandar Rawalpindi. Kampung Said Pur adalah salah satu tempat terbaik untuk Dilawati di Islamabad

Saidpur Village

Saidpur Village

Pakej Travel Yang Berkaitan:

8 Hari 7 Malam
Hot
Pakistan Islamabad – Hunza
Keunikan budaya, etnik dan kecantikan bumi Pakistan pasti menjadikan perjalanan anda lebih bermakna
Serendah RM3099/pax
Hubungi pihak kami untuk informasi lanjut dan persoalan berkaitan apa jua pakej percutian.

Making Travel Easy

*We will respond in less than 1 hour during office hours Monday to Friday (9:00 am - 4:00 pm), Saturday (9:00 am - 12:00 pm), and the next day if you contact us outside of office hours. When you visit or interact with our sites, services, applications, tools or messaging, we or our authorized service providers may use cookies, web beacons, and other similar technologies for storing information to help provide you with a better, faster and safer experience and for advertising purposes.

Copyright © JUTA AMORA ESCAPE & TRAVEL SDN. BHD. (202301025345 (1519268-H). All right reserved. Privacy Policy

Borang Online Amora Escape
Isikan borang ini dan ianya akan terus dihantar ke email kami.
Tempah Pakej / Package Inquiry
Kami akan respon kurang dari 1 jam pada waktu pejabat Isnin-Jumaat (9.00am-4.00pm), Sabtu (9.00am-12.00pm) & keesokkan harinya sekiranya anda berhubung diluar waktu pejabat.