Festival Nyepi Bali , 4 Perkara Perlu Anda Ketahui Ketika Hari Sunyi

Perayaan Unik Di Bali

FESTIVAL NYEPI BALI. 4 PERKARA YANG PERLU ANDA KETAHUI KETIKA HARI SUNYI

Mungkin ramai yang tidak pernah mendengar tentang Hari Nyepi Bali “Hari Senyap”. Selama tempoh 24 jam, semua lampu mesti dipadamkan, kenderaan tidak bergerak dan semua orang mesti tinggal di dalam rumah sahaja. Kedengaran sangat pelik bukan? Pada pendapat kami, Nyepi adalah tarikh paling ajaib dan unik dalam kalendar Bali, tidak ditemui di tempat lain di dunia ini selain di pulau kecil yang mempesonakan ini.

Festival Nyepi Bali

 

Bilakah Hari Nyepi?

Tahun ini, Festival Nyepi jatuh pada hari Rabu 22 Mac 2023, bermula pada pukul 6 pagi dan berakhir 24 jam kemudian pada pukul 6 pagi pada 23 Mac. Tarikh Nyepi berubah setiap tahun mengikut kalendar Bali, jadi anda perlu menyemak dengan lebih awal jika anda sudah merancang percutian Bali pada tahun depan.

Hari Nyepi Bali

 

Apa itu Hari Nyepi?

Bagi masyarakat Bali, Festival Nyepi ialah perayaan Hindu yang menandakan permulaan Tahun Baru, hari untuk membersihkan pulau itu daripada salah silap dan kelakuan buruk bagi tahun sebelumnya sekaligus mewujudkan tahun yang murni dan positif pada masa akan datang. Seluruh pulau ditutup selama 24 jam dan bersiar-siar adalah dilarang untuk semua orang. Malah lapangan terbang ditutup untuk tempoh 1 hari. Semua orang wajib berada di dalam rumah, villa atau hotel mereka tanpa sebarang gangguan. Ini bermakna tiada perjalanan, pengangkutan, kerja, bunyi, malah cahaya. 

Festival Nyepi Bali

Apa yang berlaku semasa Festival Nyepi?

Pada Hari Nyepi, orang Bali akan bertafakur, berdoa dan menghabiskan masa senyap di rumah bersama keluarga. Bagi orang lain (bukan Hindu), jawapannya agak mudah: tiada apa-apa (selain banyak bersantai di rumah).

Walau bagaimanapun, sebelum Hari Keheningan Bali, persiapan dan perayaan bermula beberapa hari awal malah mingguan sebelum Hari Nyepi. Anda akan melihat jalanan menjadi hidup dengan bunyi-bunyian alat gamelan tradisional dan rim persembahan yang berwarna-warni. Semua ini sebagai persiapan menyambut Melasti, iaitu upacara penyucian yang berlangsung tiga atau empat hari sebelum Nyepi. Ia merupakan upacara penyucian terbesar di pulau itu di mana beribu-ribu orang Bali semuanya berpakaian putih, membentuk perarakan ke arah lautan, membawa objek suci dari kuil ke laut untuk dibersihkan dan disucikan.

Beberapa hari sebelum Nyepi, anda juga akan melihat penduduk kampung dengan teruja menyediakan dan mengukir raksasa papier-mâché yang besar (dipanggil Ogoh-Ogoh) pada malam sebelum Nyepi, yang akan digunakan untuk diarak ke jalan dengan muzik yang kuat, letupan api dan orang ramai berbaris di sepanjang jalan raya. . Ia adalah suatu pengalaman yang unik buat pelancong kerana hari senyap dan tenang akan menyusul untuk satu hari.

 

Fakta yang menarik!

Ingin tahu sebab di sebalik perarakan Ogoh-Ogoh yang riuh rendah pada malam Nyepi, diikuti dengan kesunyian? Orang Bali percaya bahawa roh jahat menjelajah bumi mencari koloni untuk diseksa. Jadi, Ogoh-Ogoh direka untuk menarik perhatian roh-roh jahat ini dan menarik mereka ke pulau itu. Kemudian, apabila roh-roh jahat itu tiba, mereka mendapati sebuah pulau yang nampaknya lengang, tanpa tanda-tanda kehidupan manusia. Malangnya, roh-roh jahat ini pergi, meninggalkan pulau itu bersih dan bebas daripada kejahatan untuk satu tahun lagi!

Hari Nyepi Bali

 

Jika anda berhasrat untuk berkunjung ke Bali pastikan anda ketahui dahulu bila tarikh Festival Nyepi yang akan berlangsung pada tahun anda ingin berkunjung ke Bali. Anda boleh juga mendapatkan maklumat mengenai tarikh cuti Festival Nyepi di laman web berikut > https://publicholidays.co.id/id/bali-hindu-new-year/ .

Pelbagai perkara menarik yang boleh dilakukan di Bali, klik sini untuk ketahui 10 perkara menarik yang anda boleh lakukan di Bali.

Pakej Travel Yang Berkaitan:

4 Hari 3 Malam
Bali Tour, Hot
Bali Jeep Tour
Berjiwa pengembara? Lawatan Jeep Bali yang lasak ini pasti meningkatkan tahap adrenalin anda.
Serendah RM2399/pax
Hubungi pihak kami untuk informasi lanjut dan persoalan berkaitan apa jua pakej percutian.

Making Travel Easy

*We will respond in less than 1 hour during office hours Monday to Friday (9:00 am - 4:00 pm), Saturday (9:00 am - 12:00 pm), and the next day if you contact us outside of office hours. When you visit or interact with our sites, services, applications, tools or messaging, we or our authorized service providers may use cookies, web beacons, and other similar technologies for storing information to help provide you with a better, faster and safer experience and for advertising purposes.

Copyright © JUTA AMORA ESCAPE & TRAVEL SDN. BHD. (202301025345 (1519268-H). All right reserved. Privacy Policy

Borang Online Amora Escape
Isikan borang ini dan ianya akan terus dihantar ke email kami.
Tempah Pakej / Package Inquiry
Kami akan respon kurang dari 1 jam pada waktu pejabat Isnin-Jumaat (9.00am-4.00pm), Sabtu (9.00am-12.00pm) & keesokkan harinya sekiranya anda berhubung diluar waktu pejabat.